Zo vind jij de mooiste eettafel! En zo style je hem...

Deze maand is de eettafel de ster van het meubilair. De centrale plek waar we samenkomen om te genieten van een heerlijk kerstdiner. Een mooie eettafel waar je comfortabel aan zit is essentieel en het uitzoeken van de juiste tafel is niet altijd eenvoudig. Je moet goed nadenken over de grootte, de vorm, het materiaal. Wij geven je graag drie basistips voor het uitzoeken van de juiste tafel en delen met jou de mooiste exemplaren op Whoppah voor een verrukkelijk kerstdiner. 

Kersttafel design

 

De 10 jaar regel

De beste eettafel die je kunt kiezen is solide, passend bij de ruimte die jij hiervoor in gedachten hebt en in de stijl waar jij nog jaren van zal genieten. De eettafel zou een duurzame en belangrijke aankoop moeten zijn en een tafel moet wel 10 jaar mee kunnen. Wees daarom op je hoede voor trends. Een trendy funky eettafel met allerlei details vind je misschien een seizoen mooi, maar daarna niet meer. Kies daarom een tafel met een tijdloos design. Simpel en stevig. Met de juiste styling kan je altijd nog jouw funky touch toevoegen. Bedenk vervolgens hoe je de tafel gaat gebruiken. Geef je veel diners? Werk je aan de tafel? Heb je opgroeiende kinderen? Dat is belangrijk voor de keuze van het formaat, vorm en materiaal. 

Lange witte eettafel


Zo bepaal je de juiste maat 

De eettafel moet goed passen in de ruimte en dat neemt nauw. Niet te klein en verloren in een grote ruimte, maar zeker ook niet te groot in een kleine ruimte zodat het benauwend en oncomfortabel wordt. Naast de ruimte die de tafel al inneemt wil je aan alle kanten 1 meter overhouden om comfortabel op een stoel te zitten en om de tafel heen te kunnen bewegen. 


Het begint dus allemaal bij het meten van de lengte en de breedte van de ruimte die je hebt voor je tafel. Tip: teken de lengte en breedte van de tafel op de vloer uit met tape. Visualiseer ook de hoogte van de tafel om te zien hoeveel ruimte het totaal inneemt. Pak er dan meubels bij van vergelijkbare grootte (zoals een paar stoelen) en doe een ​​stap achteruit om te zien hoe groot het voelt. Vergeet niet rekening te houden met het visuele gewicht van een tafel. Dit kan ook enorm veel invloed hebben. Een zwaar donker blad vult de ruimte meer dan een licht blad en dunne strakke pootjes. 

 

Ovale eetttafel

Vorm en poten 

Vierkante en rechthoekige tafels zijn de meest voorkomend, dus daar is veelal meer keuze te vinden als het gaat om stijl en maat. Maar een ronde of ovale tafel kan net iets meer ruimte geven om om de tafel heen  te bewegen, omdat deze de hoeken afsnijdt maar toch een goed oppervlak heeft. Voor een kleine ruimte is ovaal daarom soms de beste optie. Daarnaast zijn ronde of ovale tafels geweldig voor feestjes en uitgebreide gesprekken, want er is immers geen hoofd aan de tafel en iedereen kan elkaar goed zien. Een ronde tafel is misschien wel de beste optie als je vaak entertaint. 

Dan de basis: de poten. Deze bepalen met hoeveel mensen jij (comfortabel) aan tafel kan zitten. Niets is vervelender dan je knieën stoten tegen de poten of net te weinig ruimte hebben om comfortabel te zitten. Poten in de vorm van een schraag nemen over het algemeen veel ruimte in. Met dunne pootjes aan de zijkant van de tafel zal het makkelijk worden om een extra stoel aan te schuiven. Ga je voor een ronde of ovale tafel. Houd er dan rekening mee dat het voetstuk in het midden niet te grof is want dan kan je je benen niet strekken en schop je er al snel tegenaan. 

Rechte eettafel hout

En zo stijl je eettafel

Wacht niet tot kerst of het geven van een dinner party om de eettafel te laten stralen. Een goed gestylde eettafel in huis is altijd een feest. 4 tips om jou te helpen stijlen:

    1. Gebruik behang! Probeer een leuk behang tafelloper! Er zijn zoveel mooie patronen (zelfs 3D) en geweldige kleuren te vinden. Je voegt zo eenvoudig kleur en sfeer toe aan je tafel én het is uiteraard super makkelijk te vervangen. 
    2. 5 vaasjes Een eenvoudige en leuke manier om een ​​eettafel te stylen is het verspreid neerzetten van kleine minimaal 5 verschillende vaasjes waar één of twee bloemen in kunnen. Gebruik verschillende kleuren, hoogtes en patronen voor variatie, maar zoek wel naar samenhang om rust te creëren. Bijvoorbeeld alle bloemen in een kleurtint. 
    3. Oud opnieuw Gebruik alle kleine schatten in huis om de tafel aan te kleden. Oude doosjes, een stapel grammofoonplaten, een oude foto in een klassiek lijstje, een wandbord als decoratie en ga zo maar door. Zoek iets geks om de aandacht mee te trekken. Genoeg mooie klassieke items om de tafel mee aan te kleden.

Klassieke eettafel

    1. Schalen maar.. Er is niets mooiers dan een grote schaal in het midden van de tafel met vers seizoensfruit. Maar je kan er natuurlijk ook andere dingen zoals plantjes of kerstballen in doen of juist leeghalen. Schaf meerdere schalen aan die samen een set vormen of ga voor extreem door de hoogte in te gaan of de breedte van de tafel.
    2. Lampen Je kan natuurlijk een mooie lamp boven de tafel hangen om een goede sfeer te creëren, maar je kan ook kiezen voor een paar of een enkele mooie tafellamp die als eyecatcher dient. 

Laat de feestmaand maar beginnen met deze tips haal jij een mooi gestylde tafel zo in huis. Bekijk hier het unieke aanbod op Whoppah.

 

 

Whoppah!

Ontdek Whoppah en laat je verbazen over de mooiste dingen voor jouw huis.
Meer over ons