Wat is nu vintage? De Whoppah guide to vintage shopping

De Whoppah guide to vintage shopping

Wat is vintage? En wat verstaan jullie daar precies onder? Is het niet ‘gewoon’ tweedehands? Wat maakt het anders dan Mid Century Modern en Retro? Dit zijn vragen die wij geregeld krijgen. Begrijpelijk. Er is een wildgroei als het gaat om het gebruik van het woord vintage. Daarom helpen wij jou in dit blog graag op weg met onze kijk op én tips voor vintage meubel shopping. 


Tussen de 30 en 80 jaar oud

De term ‘Vintage’ komt oorspronkelijk van Vintage auto's en Vintage wijn. In wijn verwijst het naar wijn gemaakt van druiven geplukt in een specifiek seizoen. Voor Vintage auto's betekent dit een auto die minstens 20 jaar oud is. Kortom, de term Vintage is specifiek voor de periode waarnaar het verwijst. 

 

Om te begrijpen of bijvoorbeeld een bureau vintage is, is het dus belangrijk om te kijken naar periode waarin het is gemaakt. Een meubelstuk dat minimaal 30 en maximaal 100 jaar oud is, wordt als vintage geclassificeerd. Meubels die meer dan 100 jaar oud zijn bestempelen we als Antiek en meubels van na de jaren ‘80 als Retro. Daarbinnen maken onderscheid tussen nieuwe vintage: 1950-1980 en ‘oudere’ vintage 1920-1950. Goed te volgen, toch?


Van Art Deco tot Minimalisme 

Maar hoe zit het dan met ontwerp stijlen zoals Art Deco? Goede vraag! De periode 1920-1980 kenmerkt zich door meerdere ontwerpstijlen. Art Deco (1920-1940) Mid Century Modern (1935-1980) en Minimalisme (vanaf 1960). Vintage vertegenwoordigt dus meerdere ontwerpstijlen. 

 

Even een zijstapje voor de liefhebber. Art Deco vertegenwoordigt modernisme gecombineerd met dagelijkse glamour en elegantie. Deze interieurstijl werd sterk bepaald door strakke lijnen, fuss-free hoekige vormen, gedurfde kleuren en stijlvolle patronen zoals zigzaglijnen en optische figuren. Voor extra glamour werden versieringen en ornamenten met metalen oppervlakken gebruikt. Het Mid Century Modern tijdperk, na de Tweede Wereldoorlog, staat voor een combinatie van bruikbaarheid, optimisme (‘50) earthiness (‘60) en aardse tonen en materialen (‘70) en brengt een ode aan Scandinavisch design. Noem het een reactie op de decadentie en vergulde versieringen van interieurontwerp en architectuur tot in de jaren 40, als je wilt, want op het moment van oprichting was een modern decor uit het midden van de eeuw een complete weerlegging en herstart voor de zintuigen.


Kenmerkend voor die periode

Vintage meubels kunnen dus verschillende stijlen vertegenwoordigen. Maar let op! Gefabriceerd zijn tussen 1920-1980 maakt het meubel nog niet gelijk vintage. Nee nee, om de term Vintage te mogen dragen, moet het meubelstuk ook kenmerkend zijn voor de stijl van die periode. Een vintage dressoir hoeft bijvoorbeeld niet per se van een bekende ontwerper of fabrikant te komen, maar moet wel de kenmerken hebben van dat tijdperk. 

 

Populairder met de dag

Vintage stukken die goed onderhouden zijn, zie je steeds minder naarmate de tijd verstrijkt. Tegelijkertijd worden vintage meubels en vintage design wereldwijd populairder, waaronder in Azië. Niet gek, omdat je een uniek meubelstuk in huis haalt dat vaak veel karakter geeft aan je interieur. Daarnaast kan het ook nog eens een goede investering zijn. Let natuurlijk wel altijd op de staat van het item. Nu is het natuurlijk logisch dat een vintage stoel van 60 jaar oud niet meer in nieuwstaat is. Maar dat is ook niet erg. De staat mag best passen bij de leeftijd. Op Whoppah shop je een een brede selectie Vintage meubels. Van Mid Century Modern eetkamerstoelen tot Art Deco lampen. En mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op.


Whoppah!

Ontdek Whoppah en laat je verbazen over de mooiste dingen voor jouw huis.
Meer over ons