Maak kennis met de kunstzinnige koopmansgeest van onze kunstcurator

Kunsthandelaar Thim Muskee over goede kunst

30 jaar geleden verkocht Muskee zijn eerste schilderij als kunsthandelaar. Het markeerde het begin van een business die hij op een eigen wijze met een scherpe visie zeer succesvol wist te maken. 


Kunsthandelaar Thim Muskee zit dit jaar dertig jaar in het vak met kunsthandel Muskee. Begonnen als specialist en taxateur van negentiende-eeuwse schilderijen, werd hij later gegrepen door de Cobra-schilders zoals Appel en Corneille. Tegenwoordig wordt Muskee gezien als dé expert in de Nederlandse moderne en figuratieve kunst en voorloper als het gaat om het scouten van nieuwe kunstenaars. Hij is succesvol met vier galeries in het land en als Whoppah kunstcurator de bewaken van de kwaliteit van kunst op Whoppah. Muskee deelt zijn verhaal over de handel en zijn visie op goede kunst.  

 Thim Muskee Kunsthandelaar

Hoe ben je kunsthandelaar geworden?

“Ik ben begonnen als portretschilder. Daar was ik behoorlijk goed in, maar echt de passie om elke dag in het atelier te zitten had ik niet. Wel kwam ik veel met kunst in aanraking en besloot een aantal schilderijen te kopen, waaronder een opmerkelijk schilderij van Han van Meegeren, de beroemde kunstschilder en vervalser uit het begin van de 20e eeuw. Ik kocht een origineel schilderij voor 600 honderd gulden en liet het veilen bij Sotheby’s voor 3200 gulden. Daar zeiden ze tegen mij: ‘Jij hebt er verstand van Thim, kan jij niet het Noorden van het land afstruinen op zoek naar mooie kunst?’ En zo geschiedde. Dat was voor mij de trigger om de kunsthandel in te gaan en inmiddels doe ik dit 30 jaar.”


Er zijn steeds minder kunsthandelaren actief. Jij bent nu 30 jaar actief in dit vak. Wat maakt jou succesvol?

“Ten eerste heb ik gevoel voor kunst. Dat is de basis en dat kan je niet aanleren. Je kan het wel verder ontwikkelen en nog beter worden door je te verdiepen. Toen ik begon heb ik een bibliotheek opgezet met biografieën van alle kunstenaars beginnend bij de 19e eeuw. Ik besteedde vier uur per dag aan onderzoek. Verdieping blijft altijd belangrijk. Daarnaast ben ik ondernemend en weet ik wat de markt wil. Al dertig jaar speel ik in op wat mensen willen en probeer ik voorop te lopen. De trend voorbij. Mijn sterke punt, zo is achteraf gebleken, is dat ik kunstenaars vroeg ontdek. Eigenlijk terwijl de markt er nog niet klaar voor is. Dat is het juiste moment voor mij. Natuurlijk moet je ook nooit onderschatten hoe moeilijk het is om kunst te verkopen. Verkoop draait om vertrouwen. Dat bouw je op door ervaring en een goede naam.”


Wat wil de markt vandaag de dag?

“Afgelopen jaren is er enorm veel veranderd. Moderne kunst heeft een vogelvlucht genomen en de klassieke kunst is meer voor een niche publiek geworden. Mensen willen het wel bewonderen in een museum, maar niet thuis boven de bank ophangen. Zeker de dertiger. De revival van deze groep is in volle gang. De prints en posters aan de muur maken steeds vaker plaats voor moderne kunst. Kwaliteit wordt voor hen belangrijker en dat is een zeer positieve ontwikkeling.”


Welke trends zijn er in kunst? 

“Er zijn altijd trends. Maar daar probeer ik aan voorbij te gaan. Het gaat erom dat een kunstwerk goed is en juist los staat van de trend. Je ziet bijvoorbeeld nu dat er meer vraag is naar sexy kunst. Het is allemaal wat vluchtiger. Kijk bijvoorbeeld naar ‘mixed media’. Dat is nu heel trendy. Gegoochel met fotografie en photoshop vind ik het soms en vind ik minder interessant."


Komt er dan nog genoeg goede kunst op de markt?

“Er komt tegenwoordig veel meer op de markt dan vroeger. Slechts 5 procent daarvan is verhandelbaar, dat betekent over 10 jaar weer makkelijk te verkopen. Tegelijkertijd is er meer geld in de wereld dan goede kunst. Dat verklaart ook dat je voor sommige werken de hoofdprijs betaalt. Kwalitatieve kunst voor een goede prijs is steeds lastiger te vinden. Dat zijn de pareltjes. In Nederland is er op dit moment maar een klein groepje goede moderne kunstenaars die interessant zijn om aan te kopen en te verhandelen. Bijvoorbeeld Peter Klashorst, een eigenzinnige kunstenaar die zijn eigen weg is gegaan. Hij gaat voorbij aan trends, heeft een zeer eigen kleurgebruik en een sterke identiteit. Geen middelmatigheid. Zijn werk koop je al vanaf 1000 euro. Dat is een slimme investering.”

Klashorst

Werk van Peter Klashorst. Het meisje met de parel. Te koop op Whoppah. 


“Goede kunst verveelt niet.”


Wanneer spreek je van goede kwaliteit? 

“Een kunstwerk moet een krachtige identiteit hebben. Het kleurgebruik is verfijnd, niet te houterig en de eigenzinnigheid moet je terug zien. Dit hangt natuurlijk allemaal sterk af van het verhaal van de kunstenaar. Daar zit de diepgang van het kunstwerk in. Als een kunstenaar niets te vertellen heeft, zijn het een paar strepen op een doek. Uiteindelijk gaat het erom dat goede kunst je nooit verveelt. Middelmatigheid gaat vervelen en misschien zelfs wel irriteren. Dat is hetzelfde als met design. Als iets goed is ontworpen, zie je het tientallen jaren terug. Ik heb al 20 jaar een Eames dinerset en een designstoel stoel van Mies van der Rohe waar ik nog steeds van geniet. De kwaliteit van het design maakt het tijdloos. Dat geldt dus ook voor kunst.”


Is dat niet moeilijk waarneembaar in moderne kunst? 

“In de moderne kunst is kwaliteit makkelijker waarneembaar. Op een stilleven kan je bijvoorbeeld oefenen. Als je maar lang genoeg oefent, gaat het vanzelf ergens op lijken. In de moderne kunst is dat anders. Daar gaat het om de diepgang, het verhaal achter het werk. Natuurlijk kijk ik ook naar verfijning in het kleurgebruik, stijfheid en eigenheid. Maar als een werk geen verhaal vertelt, is het veelal niet goed genoeg.”

“Er is veel meer geld in de wereld dan goede kunst.”


Heb je een koopadvies?

“Koop iets dat goed is in zijn genre. Verdiep je ten aanzien van wat past in die stroming en bekijk of je te maken hebt met een goede kunstenaar, een slechte kunstenaar of een middelmatige kunstenaar. Ga nooit voor middelmatigheid. Kijk altijd verder dan wat nu de trend is en met name of het werk iets eigens heeft. Als je echt iets goed wilt kopen, moet je je er ook een klein beetje in verdiepen. Het moment om te kopen is in ieder geval goed. De markt is nu zeker niet op zijn piek zoals bij de huizenmarkt.”


Wat spreekt jou aan? 

“De Cobra-stroming vind ik de laatste interessante kunststroming die we in Nederland hebben gehad. Cobra was een reactie op het burgerlijke vastzitten na de oorlog en daar kwam een enorme bevrijdingsdrang uit voort. De kindertekening als kunst werd ineens gewaardeerd. Die vrijheid en warsheid van hokjes denken leidde tot een nieuwe vorm van moderne kunst met een duidelijke filosofie en verhaal dat overgebracht moest worden. Dat spreekt mij niet alleen aan, maar is zeker nu ook een slimme investering. Voor een Karel Appel betaalde je in de hoogtijdagen 200.000 euro. Nu kan je deze voor rond de 80.000 euro krijgen.”


“Ik stond daar, overvallen door mijn bewondering voor zijn mate van creativiteit en vakmanschap.”


Is er een bepaald werk dat jou is bijgebleven? 

“Ik kan mij herinneren dat ik jaren geleden in het Picasso-museum in Barcelona was en enorm werd gegrepen door zijn werk. Ik stond daar, overvallen door mijn bewondering voor zijn mate van creativiteit en vakmanschap. Hij had de gave om verschillende stijlen aan te nemen en daarin altijd voorop te lopen. Zijn werk heeft mij destijds enorm gemotiveerd om verder  te gaan in dit vak.”


“Mensen zijn over het algemeen te snel tevreden als het gaat om kunst.”


Wat is jouw missie? 

“Mensen zijn over het algemeen te snel tevreden als het gaat om kunst. Het zou goed zijn als er meer animo ontstaat voor verdieping en nieuwsgierigheid. Daardoor leer je kwaliteit zien en waarderen. Het wereldberoemde Museum of Modern Art, MoMA, [geen haakjes in quotes!] in New York pakt dat nu slim aan. Zij hangen kunstwerken door elkaar. Moderne kunst uit de jaren 40 of 50 hangt naast hedendaags werk. Bekende klassiekers hangen naast nieuwe werken. Dat ‘mixen’ zorgt ervoor dat mensen snel kunnen schakelen tussen goede werken uit verschillende periodes. Je leert verbanden zien en ontsnapt aan het denken in tijd of stroming, maar in kwaliteit. Zodra je kwaliteit leert zien en waarderen, ben je minder snel tevreden. Als er meer oog komt voor goede kwaliteit is dat goed voor alle kunstenaars.”

 

Zie meer werken te koop van Gallerie Muskee. 

 

Whoppah!

Ontdek Whoppah en laat je verbazen over de mooiste dingen voor jouw huis.
Meer over ons