Charles & Ray Eames tweedehands

Tweedehands Eames

Eames is misschien wel het bekendste design merk, wereldwijd. Nu heb ik altijd al een zwak voor ‘het merk’ gehad. Niet alleen vanwege de schoonheid van de designs, maar voor het echtpaar Charles and Ray Eames. Zij aan zij werkte zij 40 jaar lang aan het maken van de mooiste ontwerpen. Ze maakten elkaar beter en dat resulteerde niet alleen in baanbrekende iconische designs maar ook in een onuitwisbare invloed op moderne architectuur en industrieel ontwerp. Door hun talent te bundelen werden ze een van de grootste ontwerpers van de 20e eeuw.

5 Eames facts die jij wellicht nog niet kende

1. Het echtpaar Eames werkte 40 jaar zij aan zij. Samen hebben man en vrouw vier decennia gebouwd en een baanbrekende invloed gehad op moderne architectuur, meubeldesign, industrieel ontwerp en de fotografische kunst. Ze pasten ook hun creatieve geest toe op het bedenken van puzzels, speelgoed, tentoonstellingen, tijdschriftcovers en nog veel meer. 

Charles and Ray Eames tweedehands

2. Charles rondde zijn opleiding niet af. Charles Ormond Eames, Jr. groeide op in het industriële hart van de Verenigde Staten: Missouri. Hij studeerde Architectuur aan Washington University, maar stopte na 2 jaar met zijn studie en heeft deze nooit afgemaakt. Bernice Alexandra "Ray" Kaiser was opgeleid in schilderen en beeldhouwen. Zij begon haar carrière in kunstscene van New York. Ze ontmoeten elkaar op kunstacademie in Michigan in 1940. 

      Eames tweedehands historie                                                                                                 

3. De baseball handschoen was dé inspiratie voor de Eames Lounge-stoel. De Lounge-stoel werd uitgebracht door het Herman Miller in 1956. In tegenstelling tot de slanke lijnen van de andere Eames-ontwerpen, was deze stoel bedoeld om lekker in onderuit te zakken. Het silhouet van de baseball handschoen was daarom de inspiratie voor het ontwerp. Het moest een écht Amerikaans icoon worden. De moderne versie van de traditionele clubfauteuil, maar dan lichter, comfortabeler, eleganter, moderner én goedkoper.  

4. Het beste verkochte Eames model is niet de Lounge chair. Je zou het wellicht denken, maar het is de Tandem Sling Seating. Dit bankje werd aanvankelijk gemaakt voor O'Hare International airport in '62 en is de best verkochte luchthaven stoel ter wereld.

Eames sling tweedehands

5. Eames in many movies. Charles en Ray Eames meubels schitteren in meerdere films. Wanneer filmset decorators de goede smaak en stijl van een personage willen overbrengen of wanneer ze gewoon een mooi center piece nodig hebben in een woonkamer of kantoor, wordt veelal gekozen voor Eames. Zo zie je de bureaustoel Eames (EA118) Aluminium swivel office chair in Mad Men, the Holiday en in Suits. De La Chaise in Fifty Shades of Grey. De Eames LCW chair in Billy Rider en de Eames Lounge chair and ottoman in onder andere de James Bond film Casino Royale. 

Eames la chaise tweedehands

Eames La chaise in Fifty Shades of Grey

 

Whoppah!

Ontdek Whoppah en laat je verbazen over de mooiste dingen voor jouw huis.
Meer over ons