De top 5 retro design stoelen waar je niet uit wilt komen

De top 5 retro design stoelen waar je niet uit wilt komen

Er zijn zoveel design stoelen gemaakt dat het soms lastig is om te kiezen welke stoel aan te schaffen. Een goede stoel is een statement piece en kan dienen als een ‘kunstobject’ in huis. Denk daarom altijd extra goed na voordat je een stoel aanschaft. Een retro vintage design stoel kan misschien wel nét die extra flair geven aan jouw woonkamer. Wij helpen je op weg met onze top 5. 


Wassily chair - Marcel Breuer

Dit is een werk dat zijn tijd ver vooruit was. Geïnspireerd door het metalen frame van een fiets (how Dutch!), ontwierp Marcel Breuer deze iconische stoel toen hij een leerling was aan het Bauhaus. Breuer ontwierp de Wassily in 1925 - jaren voordat de mid-century modern stijl tot leven kwam - en is sindsdien het toonbeeld van strak, modern design geworden. Een beetje een gekke naam? Breuer ontwierp de stoel oorspronkelijk voor zichzelf, maar maakte er een voor zijn klasgenoot, schilder Wassily Kandinsky. Hij vernoemde de stoel naar zijn vriend toen deze in 1960 opnieuw werd uitgebracht. We hebben er een te koop op Whoppah. Bekijk hier. 

 

Hidde - Gerard van den Berg

Dit is z’n stoel waar je heerlijk met een boek in weg wil kruipen. Het zachte leer in de vorm van een baseballhandschoen nodigt uit om je helemaal in te nestelen en de hele zondag niet uit te komen. Deze designklassieker is het succesnummer van Gerard van den Berg en vernoemd naar zijn kleinzoon, je raadt het al, Hidde. We hebben er één te koop op Whoppah. Bekijk hier. 


Elda - Joe Colombo 

Cesare (bekend als Joe) Colombo, de design rock star, werd geboren in 1930 in Milaan. Hij was hoofdzakelijk autodidact en volgde een paar jaar de Academie in Brera en vervolgens de faculteit Bouwkunde aan de Politecnico in Milaan. In de jaren 60 was hij zijn tijd ver vooruit en ontwierp hij gewaagde en gedurfde objecten die een sterke optimistische visie vertoonden. Verschillende werken hebben een iconische status bereikt zoals ook de Elda (1963), vernoemd naar zijn vrouw. Deze stoel is ook te vinden in het Louvre en het Museum van Moderne Kunsten in New York én in een aantal James Bond films :-) De schelp van de zetel is gebogen waardoor de zetel een enorm cocoon vormt en is gemaakt uit glasvezel en draait 360° rond. We hebben een heel bijzonder exemplaar te koop op Whoppah. Bekijk hier.  

 

De Eames Lounge-stoel

De lounge stoel onder de lounge stoelen mag niet ontbreken in deze lijst. Want stap binnen in een bachelor pad of stijlvol ingericht huis, de kans is groot dat je de Eames Lounge Chair en bijbehorende poef in de mooiste hoek van het huis ziet staan. De Eames Lounge-stoel is uitgebracht door het Herman Miller in 1956 en wordt nog steeds geproduceerd en verkocht. In tegenstelling tot de slanke lijnen van de andere Eames-ontwerpen, was deze stoel bedoeld om uit te nodigen. Het echtpaar Eames ontwierp de stoel voor een stel vrienden, Billy Wilder en zijn vrouw. Wilder was de regisseur van Some Like it Hot en Sunset Blvd. De stoel debuteerde dan ook op TV in 1956. De baseballhandschoen was de inspiratie voor deze stoel. Het moest een echt Amerikaans icoon worden. Het zou een moderne versie van de traditionele clubfauteuil worden: lichter, comfortabeler, eleganter, moderner én goedkoper. Helaas, goedkoop is niet gelukt vanwege het dure productieproces, maar als je er één weet te bemachtigen, dan heb je een stoel voor het leven. Houd Whoppah in de gaten, tweedehands parels als deze komen geregeld voorbij. 


Artifort Globe en Little Globe door Pierre Paulin

Artifort staat al jaren voor topkwaliteit gemaakt door top ontwerpers. Zo ook onze favorieten van Artifort: de Globe en de Little Globe van Pierre Paulin. Pierre Paulin begon zijn carrière als hulpje bij een pottenbakkerij in Vallauris in Zuid-Frankrijk. Zijn ambitie om beeldhouwer te worden moest hij opgeven nadat hij gewond raakte aan zijn arm, waarop hij besloot industrieel ontwerper te worden. Hij schreef zich in bij de École Camondo in Parijs, waar hij op traditionele werd onderwezen in het meubelvak in de Louis-stijlen en het Directoire. Tijdens een internationale meubelshow, georganiseerd door Kho Liang le, maakte hij veel indruk met een eigentijdse kuipfauteuil. Al snel na de show gaat hij aan de slag voor Artifort. Paulin wint vele prijzen met zijn ontwerpen. Zijn werk is tijdloos en elegant en te zien in vele musea over de hele wereld. Daarom zijn wij er heel enthousiast over!  Met name de ronde vorm van de globe en Little globe nodigen altijd uit om even plaats te nemen. Shop meerdere varianten in funky kleuren op Whoppah! 

 

Ben je op zoek naar een tweedehands design stoel? Houd dan Whoppah in de gaten voor goede deals. 

Whoppah!

Ontdek Whoppah en laat je verbazen over de mooiste dingen voor jouw huis.
Meer over ons