Alles wat jij moet weten over de Eclectic interieurstijl

Alles wat jij moet weten over de Ecletic interieurstijl

Waar de meeste mensen nog ‘eclec-wat?’ zeggen, is het de interieur liefhebber vast en zeker niet ontgaan: de eclectic interieurstijl is hot in 2019! Maar wat is het precies en hoe pas je dit toe in je interieur. Ik neem je graag mee in de do’s en don'ts van eclectic interieurstijlen. 

Hoewel het woord 'eclectisch' al lang bestaat, is het pas sinds kort bekend als een interieurstijl. Eclectisch staat eigenlijk voor niets minder dan mixen. Maar het is zeker niet eenvoudig. Beschouw het als het ‘lenen’ van verschillende stijlen terwijl je een samenhangende look creëert door kleur, textuur en vorm op elkaar af te stemmen. Het is een zorgvuldige verzameling van interessante elementen die allemaal samenwerken. Het is dus zeker niet alles maar mixen en matchen et voila. Nee, het doel is dat er harmonie ontstaat in de mix van de verschillende stijlen en de variatie in bijvoorbeeld hoog en laag, robuust en zacht.

 

Het is dus zeker niet eenvoudig om je huis eclectisch in te richten. Maar ook een kans om persoonlijkheid te geven aan jouw interieur. Houd je niet zo van matchy matchy, dan kan je helemaal los gaan. Houd je bijvoorbeeld van een landelijk én een klassiek interieur en heb je een antieke meubels en moderne decoratie. Dan kan je aan de slag. Maar let op: want de lijn tussen chaos en contrast is dun. 


Do’s 

  • Kies één hoofdkleur die de basis vormt voor jouw interieur. Op basis van jouw gekozen kleur kan je elementen met verschillende stijlen en texturen makkelijker combineren. 
  • Mix materialen en texturen. Denk aan een oude houten kist en een industriële tafel met luxe Hollywood Regency accessoires. 
  • Geef je oog ook rustpunt. In een eclectisch interieur is het fijn als je je ogen ook even rust kan geven. Houd daarom sommigen hoekjes rustig en houd wat ruimte leeg. Denk aan een halfvolle boekenplank of een tafeltje met minimale decoratie. De kunst van weglaten geldt ook voor deze stijl. 
  • Naast het plannen van de kleuren is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan de indeling van de kamer. Plan zorgvuldig welk meubel je waar neerzet en hoe dit tot elkaar gaat verhouden. Plaats je alle elementen van één stijl in één hoek dan wordt het misschien minder harmonieus. Deel de ‘mix’ dus goed in. Pak een schetsboek erbij als het moet. 
  • Oud en nieuw zijn altijd een goede match. 

 

Voorbeeld: Hoxton hotel in Parijs

 

Don'ts 

  • Het is geen museum. Het gaat er zeker niet om dat je zoveel mogelijk unieke decoratieve items in verschillende stijlen uitstalt. Plaats decoratie alleen als het waarde toevoegt aan de ruimte. Leg bijvoorbeeld juist het accent op één sculptuur. 
  • Ga niet eindeloos mixen. Om het gevoel van een warrig interieur te voorkomen is het goed om van te voren vast te stellen hoeveel stijlen je maximaal wilt combineren. Kortom, denk na over hoeveel stijlen je wilt integreren in je interieur. Stel een limiet in om chaos te voorkomen. 
  • Ga niet over the top. Eclectic betekent zeker niet dat je de hele kamer moet vullen met heftige patronen, ornamenten en de muren moet verven in gewaagde kleuren. Maak ook gebruik van lichte tinten en rustige patronen voor meer harmonie. Shop nu eclectic op Whoppah! 

Scandinavisch brutalist bijzetafel   Vraagprijs €195                               
Pippa stoel van Richmond  Vraagprijs €299              
Paperocchio   Vraagprijs €2.850

Eye-Catcher    Vraagprijs €3.450                   
Vintage messing bar trolley      Vraagprijs 145              
Stilleven geel     Vraagprijs €875

Whoppah!

Ontdek Whoppah en laat je verbazen over de mooiste dingen voor jouw huis.
Meer over ons